ΜΕΘΟΔΟΣ KINESIOTAPING

H ιστορία ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Δρ. Kenzo Kase ασχολούμενος με ασθενείς με αρθρίτιδα, απογοητεύτηκε από τους περιορισμούς των διαθέσιμων μεθόδων θεραπείας. Βρήκε ότι θα μπορούσε να τοποθετήσει την άρθρωση του ασθενούς σε μια θέση που ήταν λιγότερο επώδυνη και πιο λειτουργική, αλλά το αποτέλεσμα των χειρισμών δεν είχε διάρκεια. Μόλις οι ασθενείς επέστρεφαν σπίτι τους, επέστρεφαν και οι αρθρώσεις στις “παλιές τους συνήθειες” χάνοντας την λειτουργικότητα τους και την μη επώδυνη κίνηση . Ο Δρ. Kase ήθελε να είναι σε θέση να διατηρεί το αποτέλεσμα της θεραπείας του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πως θα γινόταν να βρει έναν τρόπο να στείλει τα χέρια του μαζί τους στο σπίτι;

Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την κλασική ταινία για να διατηρήσει τις αρθρώσεις στην επιθυμητή θέση . Η ταινία που ήταν διαθέσιμη για ιατρική χρήση ήταν σκληρή και άκαμπτη. Οι ασθενείς είχαν κάποιο όφελος από την ταινία, αλλά υπήρχαν και παρενέργειες: δερματικά προβλήματα και εξανθήματα και άλλα οδυνηρά αποτελέσματα Πέραν τούτου η ταινία ήταν τόσο άκαμπτη που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να κινήσουν την άρθρωση καθόλου. Αυτός δεν ήταν για τον Δρ. Kase ο επιθυμητός τρόπος βελτίωσης.

Τότε ο Δρ Kase συνειδητοποίησε ότι οι υπάρχουσες ταινίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Εργάστηκε με μηχανικούς προϊόντων και πέρασε μια μακρά διαδικασία δοκιμής υλικών διαφορετικών ιδιοτήτων. Στο τέλος είχαν μια ταινία που ήταν αρκετά ευέλικτη ώστε να διατηρεί εύρος κίνησης, ελαφριά και υποαλλεργική ώστε να παραμένει στο δέρμα χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Η νέα ταινία μιμούνταν το πάχος και την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου δέρματος.

Μετά την ανάπτυξη και την τελειοποίηση της μεθόδου Kinesio Taping στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η καινοτομία του προκάλεσε ενδιαφέρον σε όλη την υγειονομική κοινότητα. Από την αρχή, ο Δρ Kase μοιράστηκε τα ευρήματά του και να παρείχε πληροφορίες, ώστε και άλλοι επαγγελματίες υγείας να επεκτείνουν τα οφέλη στους ασθενείς τους. Γνώριζε τη σημασία της ύπαρξης μιας κοινότητας επαγγελματιών και εκπαιδευτών που θα μοιράζονται την πρόοδό της μεθόδου και θα παρέχουν ένα πρότυπο για την ορθή χρήση της νέας μεθόδου Kinesio Taping.

 • Η μέθοδος kinesiotaping εμφανίζεται το 1980
 • Το 1984 ξεκινά το πρόγραμμα εκπαιδευτών της μεθόδου
 • Το 1988 αθλητές εμφανίζονται στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ
 • Το 1990 ιδρύεται η Kinesio Japan
 • To 1991 πραγματοποιείται το πρώτο σεμινάριο kinesiotaping
 • To 1994 προωθείται η μέθοδος στην Ασία
 • Το 1995 προωθείται η μέθοδος στις ΗΠΑ
 • Το 1996 προωθείται η μέθοδος στην Ευρώπη
 • Στην Ελλάδα η μέθοδος ξεκινάει να διδάσκεται το 2000-2001
 • Το 2008 ιδρύεται η Kinesio Taping Association International (KTAI) με έδρα την Albuquerque, New Mexico,USA
 • Το 2011 η τεχνική EDF δημιουργείται και το 2012 η νέα ταινία FP για να την υποστηρίξει.
 • Το 2015 ιδρύεται το Kinesio Univerisity

Τι είναι το Kinesio Tape;

Το Kinesio Tape®, είναι η αρχική ελαστική κολλητική ταινία που αναπτύχθηκε από τον Dr. Kenzo Kase το 1979. Το Kinesio Tape είναι χωρίς λατέξ, υποαλλεργικό και μπορεί να τοποθετηθεί για μέρες κάθε φορά. Είναι ασφαλές για πληθυσμούς από ελίτ αθλητές ως και γηριατρικούς και παιδιατρικούς ασθενείς.

Γενικά χαρακτηρηστικά

 • 100% φτιαγμένο από απαλές βαμβακερές ίνες
 • 100% ακρυλική κόλλα ιατρικής ποιότητας
 • 100% χωρίς λατέξ
 • Υποαλλεργικό
 • Αδιάβροχο
 • Δεν περιορίζει το εύρος της κίνησης
 • Διάρκεια εφαρμογής πολλών ημερών.

Πώς λειτουργεί το Kinesio Tape;

Η ταινία Kinesio ανακουφίζει από την ταλαιπωρία και διευκολύνει την λεμφική αποστράγγιση ανυψώνοντας μικροσκοπικά το δέρμα. Αυτή η ανύψωση δημιουργεί πτυχώσεις στο δέρμα, αυξάνοντας έτσι το διάμεσο διάστημα και επιτρέποντας τη μείωση της φλεγμονής, μειώνοντας την πίεση ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την αποτελεσματικότερη ροή αίματος και λεμφικού υγρού εντός και εκτός της περιοχής στόχου.

Με βάση τα χρόνια κλινικής χρήσης, το Kinesio Tape εφαρμόζεται ειδικά στον ασθενή με βάση τις ανάγκες του μετά από αξιολόγηση. Τα ευρήματα της κλινικής αξιολόγησης υπαγορεύουν τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής Kinesio Tape και σε συνδυασμό με άλλες πιθανές θεραπευτικές μεθόδους ή μέσα. Με την χρήση διαφόρων σχημάτων της ταινίας, καθώς και την κατεύθυνση εφαρμογής και το μέγεθος της τάσης στην ταινία κατά την εφαρμογή, το Kinesio Tape,μπορεί να εφαρμοστεί με εκατοντάδες τρόπους και έχει την ικανότητα να επανεκπαιδεύσει το νευρομυϊκό σύστημα, να μειώσει τη φλεγμονή, να προλάβει τους τραυματισμούς και να προωθήσει την καλή κυκλοφορία και την επούλωση και να βοηθήσει στην επιστροφή του σώματος στην ομοιόσταση.

Τι είναι η μέθοδος Kinesiotape;

Η μέθοδος Kinesio Taping® είναι μια τεχνική αποκατάστασης που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος, παρέχοντας στήριξη και σταθερότητα στους μύες και τις αρθρώσεις χωρίς να περιορίζει το εύρος κίνησης του σώματος καθώς και να παρέχει εκτεταμένο χειρισμό μαλακών ιστών για να παρατείνει τα οφέλη της θεραπείας που χορηγείται στο κλινικό περιβάλλον. Χωρίς λατέξ και με δυνατότητα να την φέρει ο ασθενής στο δέρμα του για ημέρες κάθε φορά, το Kinesio® Tex Tape είναι ασφαλές για πληθυσμούς που κυμαίνονται από παιδιατρικό έως γηριατρικό και συμβάλει στην θεραπεία επιτυχώς σε πληθώρα ορθοπεδικών, νευρομυϊκών, νευρολογικών και άλλων ιατρικών καταστάσεων. Η μέθοδος Kinesio® Taping είναι μια θεραπευτική τεχνική taping που όχι μόνο προσφέρει στον ασθενή την υποστήριξη που αναζητά αλλά δύναταο να είναι και μέρος της αποκατάστασης Με τη στόχευση διαφορετικών υποδοχέων μέσα στο σωματοαισθητικό σύστημα, το Kinesio® Tex Tape ανακουφίζει τον πόνο και διευκολύνει την λεμφική αποστράγγιση ανυψώνοντας μικροσκοπικά το δέρμα και δημιουργώντας πτυχώσεις.. Αυτή η ανύψωση στο δέρμα, αυξάνει τον ενδιάμεσο χώρο και επιτρέπει τη μείωση της φλεγμονής της πάσχουσας περιοχής.

Η αξιολόγηση και ο κλινικός συλλογισμός είναι καθοριστικής σημασίας για τη θεραπεία οποιασδήποτε κλινικής κατάστασης. Για να αποκτηθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα από μια εφαρμογή Kinesio Tape όπως και οποιαδήποτε άλλη θεραπεία, είναι απαραίτητη η πλήρης αξιολόγηση του ασθενή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία μιας πάθησης μπορεί να απαιτήσει θεραπεία και άλλων υποκείμενων παθήσεων. Αυτή η αξιολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει μυϊκό έλεγχο, έλεγχο εύρους κίνησης, αξιολόγηση βάδισης και οποιεσδήποτε άλλες ορθοπεδικές ειδικές εξετάσεις που θα θεωρηθούν απαραίτητες. Οι πληροφορίες που θα προκύψουν από αυτές τις εκτιμήσεις θα επιτρέψουν τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου. Το Kinesio Tape μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη σε αυτό το πλάνο.

Πρέπει να τονιστεί οτι εφαρμογές χωρίς την κατάλληλη αξιολόγηση μπορεί να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά ακόμα και να έχουν αντίθετα. Ο θεραπευτής θα πρέπει να εκπαιδευτεί στις αρχές και τους κανόνες της μεθόδου και μέσω αξιολόγησης και κλινικού συλλογισμού να καταλήξει στο είδος της εφαρμογής που χρειάζεται ο ασθενής του. Μια σωστή κλινική αξιολόγηση και κλινική απόφαση με μη αυθεντικά υλικά μπορεί και πάλι να μην παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αρχές και οδηγίες για τις εφαρμογές αφορούν τις αυθεντικές ταινίες που έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες,

Τι κάνει το kinesio tape διαφορετικό;

Οι αυθεντικές ταινίες Kinesio® διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά και πήραν το όνομά τους από την ίδια τη μέθοδο. Στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες που δηλώνονται ως ταινίες Kinesio, ταινίες κινησιολογίας, ταινίες κινησιοθεραπείας, ταινίες κινησιοεπίδεσης, ταινίες ελαστικής επίδεσης κτλ. Καμία όμως ταινία δεν διαθέτει τα μοναδικά εκείνα τεχνικά χαρακτηριστικά των αυθεντικών Kinesio® Tapes, που είναι το αποτέλεσμα εμπειρίας και έρευνας πάνω από 30 χρόνια και στα οποία οφείλονται τα εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα της μεθόδου. Ο Δρ Kase με τους συνεργάτες του συνεχίζει να εξελίσσει την μέθοδο και τα υλικά, πάντα προς την κατεύθυνση ενός καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος, λαμβάνοντες υπόψιν την νέα γνώση που παράγεται και τις τεχνολογικές δυνατότητες.

Πλέον υπάρχουν 4 ειδών ταινίες για να υποστηρίξουν τις αρχές εφαρμογής της μεθόδου Kinesiotaping. Πρόκειται για τις 2 βασικές ταινίες Classic και FP που καλύπτουν την πλειοψηφία των περιπτώσεων και πρόσφατα προστέθηκαν η Performance και Light Tough για εφαρμογές σε παιδιά και κάποιες ειδικές περιπτώσεις που αφορούν την ποιότητα του δέρματος.

Συνοπτικά οι λόγοι που διαφέρουν οι αυθεντικές ταινίες Kinesio® από κάθε άλλη ελαστική ταινία που προσπαθεί να τη μιμηθεί:

- Είναι οι μόνες ελαστικές ταινίες περίδεσης που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν από τον εφευρέτη της μεθόδου θεραπείας Kinesio® Taping τον Δρ.Kenzo Kase

- Καμία άλλη ταινία δεν διαθέτει τις προδιαγραφές των αυθεντικών Kinesio® όπως βάρος, πάχος και ικανότητα αύξησης του μήκους μιμητική του δέρματος, πυκνότητα ύφανσης, ελαστικότητα, υλικό ύφανσης, υλικό κολλητικής ουσίας, μοτίβο, αντίσταση στο νερό κ.α.

- Είναι δοκιμασμένες για πάνω από 30 χρόνια, χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία θεραπευτών Kinesio® παγκοσμίως και αναφέρονται σε πάνω από 600 ερευνητικές εργασίες

- Τα πνευματικά δικαιώματα της εμπορικής ονομασίας Kinesio® ανήκουν στην Kinesio Taping Association International και απαγορεύεται η χρήση της από τρίτους αλλά και η μέθοδος κατασκευής των ταινιών Kinesio® είναι πατενταρισμένη

- Οι ταινίες Kinesio® είναι οι μόνες ταινίες που κατασκευάζονται 100% στην Αμερική, όλες οι άλλες ταινίες απομιμήσεων κατασκευάζονται κυρίως στην Ασία

- Οι αυθεντικές ταινίες Kinesio® δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, κνησμό, ερεθισμό της επιδερμίδας κατά την αφαίρεση, υπολλείματα κολλητικής ουσίας, χρωματισμός επιδερμίδας όπως άλλες ταινίες που κυκλοφορούν

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΣΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ KINESIOTAPE

Η εκπαίδευση στην μέθοδο Kinesiotape γίνεται σε δύο (2) κύκλους σεμιναρίων:

 1. KT1/2/3 KINESIO TAPING FUNDAMENTAL CONCEPTS AND CORRECTIVE TECHNIQUES  - KINESIO TAPING CLINICAL REASONING AND ADVANCED TECHNIQUES ( ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ)
 2. ΚΤ4 SPORTS AND ORTHOPEDICS - KT5 PEDIATRICS και KT6 NEUROLOGICAL (ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΑ)

 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει εκπονηθεί από το Kinesio University και παρέχεται σε όλο τον κόσμο από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της μεθόδου με τον ίδιο τρόπο.

Συνολική διάρκεια ΚΤ1-2-3  (30 διδακτικές ώρες θεωρία και πρακτική άσκηση)

ΚΤ 4-5-6    (  10 ώρες  η κάθε ενότητα )

 

ΚΟΣΤΟΣ :

KT 1/2/3       480€( +ΦΠΑ)   Π/Σ/Κ 9.00-17.00

KT 4-5-6       180€( +ΦΠΑ)  η κάθε ενότητα.

‘Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει ξανά κάποια ενότητα, μπορεί να το κάνει με επιβάρυνση 50 €.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

ΚΤ1/2/3   13-15 Μαϊου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   ΗΟΤΕL CAPSIS   Mοναστηρίου 19

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ 01 ΜΑΪΟΥ

Εκτύπωση